Vanliga frågor

 1. 1. Kan vegetarianer och veganer äta era produkter?
 2. 2. Vad framställs Philadelphia av?
 3. 3. Jag är gravid, kan jag äta Philadelphia?
 4. 4. Innehåller Philadelphia vete, ägg och soja?
 5. 5. Innehåller Philadelphia gluten?
 6. 6. Varför finns det ibland vatten på osten?
 7. 7. Använder ni genmanipulerade ingredienser?
 8. 8. Hur mycket fett salt och energi innehåller Philadelphia?
 9. 9. Hur tillverkar man Philadelphia?
 10. 10. Hur länge håller en öppnad förpackning?
 11. 11. Kan jag frysa in Philadelphia?
 12. 12. Vad kan jag använda Philadelphia till?
 13. 13. Hur gör jag den perfekta Philadelphia-ostkakan?
 14. 14. Hur ser Philadelphias historia ut – och vad heter ostens skapare?

1. Kan vegetarianer och veganer äta era produkter?

Philadelphias produkter passar bra om du är vegetarian. Dock kan inte veganer äta Philadelphia eftersom osten framställs från komjölk.

Tillbaka till frågorna

2. Vad framställs Philadelphia av?

De grundläggande ingredienserna är: mjölk, grädde och stabiliseringsmedel. I de smaksatta varianterna adderas andra ingredienser som t.ex. vitlök, kryddor eller gräslök. På varje förpackning finns en referenslista med de ingredienser som ingår.  

3. Jag är gravid, kan jag äta Philadelphia?

Philadelphia är en pastöriserad produkt. Gravida kvinnor rekommenderas att inte äta opastöriserad ost.

Tillbaka till frågorna

4. Innehåller Philadelphia vete, ägg eller soja?

Philadelphia är en färskost och innehåller mjölk, inte nötter, vete, ägg eller soja. Läs dock alltid på förpackningen innan du provar våra produkter om du känner dig osäker.  

Tillbaka till frågorna

5. Innehåller Philadelphia gluten?

Philadelphia innehåller inte gluten.

Tillbaka till frågorna

6. Varför finns det ibland vatten på osten?

Den klara vätska som ibland finns ovanpå en färskost är resultatet av syneresis. Det är en normal process där en liten mängd vätska separerats från osten. Det påverkar inte smaken och vätskan kan blandas in i osten eller hällas av beroende på vad du föredrar.  

Tillbaka till frågorna

7. Använder ni genmanipulerade ingredienser?

Vi använder inte genmanipulerade ingredienser. Vi använder bara ingredienser som lever upp till våra strikta säkerhets- och kvalitetskrav, relevanta juridiska krav samt de krav som kunder och konsumenter ställer.

Tillbaka till frågorna

8. Hur mycket fett, salt och energi innehåller Philadelphia?

Det varierar. För de senast uppdaterade innehållsförteckningarna för respektive ost, vänligen se våra förpackningar eller produktsidorna på den här webbsidan.  

Tillbaka till frågorna

9. Hur tillverkar man Philadelphia?

Först testas mjölkens kvalitet och renhet, sedan pastöriseras den så att alla skadliga mikroorganismer dör.

Efter det startar en homogeniseringsprocess där mjölken pressas genom små hål så att mjölkfettet fördelas jämnt, sedan kyls mjölken ner.

Mjölken ska ha en viss surhetsgrad för att bakterier ska få svårt att växa i den färdiga osten, därför värms den försiktigt upp innan man börjar tillsätta mikroorganismer.

Nu ska mjölken fermenteras och fler mikroorganismer tillsätts - så det naturliga sockret (laktosen) i mjölken förvandlas till mjölksyra. När mängden syra ökar får mjölken gradvis en mjuk och fin konsistens.

Vid framställningen av ostar som Philadelphia är den mjuka ostmassan skuren så att vasslet separeras från ostmassan. Slutligen hettas osten upp för att den ska få rätt konsistens och textur.

Vid det här stadiet är den grundläggande processen i tillverkningen klar. Fler ingredienser kan tillsättas beroende på vilken ost som framställs. Till exempel: Salt - för att osten ska smaka mer.

Stabiliseringsmedel – för att osten ska hålla formen och för att förhindra att vasslet separerar sig. Smaker - Gräslök, vitlök, örter med mera kan adderas till den förberedda osten innan den paketeras.

Tillbaka till frågorna

10. Hur länge håller en öppnad förpackning?

En Philadelphiaost bör ätas inom 5 dagar när förpackningen brutits.

Tillbaka till frågorna

11. Kan jag frysa in Philadelphia?

Philadelphiaost kan inte frysas in eftersom processen bryter sönder ostens textur och skapar en undermålig produkt. Men, både ugnsbakade och kalla ostkakor kan frysas in, dock ska man vara medveten om att texturen på en upptinad ostkaka kan skilja sig från texturen på den icke frysta.

Tillbaka till frågorna

12. Vad kan jag använda Philadelphia till?

Philadelphia är en fantastiskt mångsidig ost som passar bra till smörgås, tilltugg eller matlagning. Philadelphia kan kombineras med alla möjliga maträtter, från söt mat till aptitretare. Prova att mixa Philadelphia i sockerkristyren när du ska dekorera en kaka, använd Philadelphia istället för sourcream på dina wraps när du gör fajitas, och prova gärna Philadelphia som dip.

Philadelphia passar utmärkt till såväl diskreta som starka ingredienser. Prova Philadelphia till soppa, eller för att få en krämigare curry, allt du behöver göra är att tillsätta lite Philadelphia och en skvätt mjölk.

Philadelphia kan lätt förvandlas till en utsökt sås. När du smälter Philadelphia för att göra sås, tillsätt lite vätska (t.ex. mjölk eller buljong) i en liten kastrull och rör om regelbundet över låg värme. Låt det inte koka, då kan såsen skära sig.
TIPS: För att Philadelphia lätt ska kunna blandas med andra ingredienser är det bra om osten får rumstemperatur innan du tillsätter den.

Tillbaka till frågorna

13. Hur gör jag en perfekt cheesecake?

Grädda en cheesecake mitt i ugnen för bäst resultat. Om du vill göra en magrare variant kan du välja Philadelphia Light 12% och byta ut smöret i bottnen mot ett margarin med lägre fetthalt.

Tillbaka till frågorna

14. Hur ser Philadelphias historia ut? Och vad heter ostens skapare?

Den amerikanska mejeriarbetaren William Lawrence producerade den första färskosten 1872. 1880 började han distribuera sin ost i aluminiumfolie under namnet The Empire Company. Han kallade osten Philadelphia efter staden som ansågs vara ”hemmet” för kvalitetsmat. 1903 köpte the Phenix Cheese Company från New York hela verksamheten tillsammans med varumärket Philadelphia. Produktionen och varumärket utvecklades ytterligare när Phenix slogs ihop med the Kraft Cheese Company 1928, nu gick man även över till effektivare och mer pålitliga tillverkningsprocesser. Idag är Philadelphia ett av världens mest kända varumärken i dagligvaruhandeln.

Tillbaka till frågorna